A Visegrádi Csoport szakembereinek bevonásával kívánjuk vizsgálni, milyen strukturális és finanszírozási modellek léteznek az egyes országokban, valamint nemzetközi szinten.

Külön fejezetet szentelünk az Európa Kulturális Fővárosa cím jelentőségének a V4-ek életében. Vizsgáljuk az EKF cím fontosságát az országaink kulturális marketing stratégiájának kialakításában. Betekintést kívánunk nyerni a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt előkészítésébe, stratégia kialakításába és megvalósításának lépéseibe a program vezetői által.

A témaválasztás és a dramaturgia tekintetében történő változásokat elemezzük a szakemberekkel, különös tekintettel az elmúlt évtizedre vonatkozóan.

A közel 10 éves múltra visszatekintő rendezvény megálmodói és szervezői külön felelősséget éreznek, hogy diskurzust folytassanak a Visegrádi Együttműködés kulturális hatásairól, eredményeiről, a közös együttműködésről és fejlődési lehetőségekről, irányokról.

Összművészeti fesztiválként fontosnak tartjuk, hogy a kulturális szféra különböző területeiről szólaltassunk meg előadókat.

A magyar, a lengyel, a cseh és szlovák jó gyakorlatok, kiemelkedő és követendő minták részletes megismerésén keresztül feltárjuk a rendszerben lévő igazodási pontokat, amelyekből olyan hasznos következtetéseket vonhatunk le, melyek előremutatóak a jövőben és hosszú távú pozitív hatásuk lehet a V4-ek kulturális életére és fejlődésére.

Helyszín: ÁRTÉR – Vénégy Fesztivál és Színházi Találkozó, Nagymaros

Időpont: 2022. június 24. 12:00-14:00

A konferencia programja:

12:00  – Ünnepélyes megnyitó beszéd

A konferenciát Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója és Rátóti Zoltán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora nyitja meg.

12:10-12:30  – A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt bemutatása

 Előadó: Nagy Krisztián, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kulturális projektmenedzsere.

12:30-14:00   –Konferenciabeszélgetés

A beszélgetés témái:

  1. A résztvevők rövid bemutatkozása
  2. Létezik-e cseh, lengyel, szlovák, magyar színházi nyelv, és ha igen ezek miből merítkeznek?
  3. A színházaknak, kulturális intézményeknek milyen szerepük lehet a V4-es korábbi együttműködés fenntartásában esetleg megerősítésében?
  4. Milyen finanszírozási lehetőségek vannak színházak és kulturális intézmények számára hazai és nemzetközi szinten?

A beszélgetés résztvevői:

  • Grzegorz Bral, a Song of the Goat Theatre igazgatója Lengyelországból,
  •  David Gernes, a Moravian Theatre Olomouc igazgatója a Cseh Köztársaságból,
  • Juraj Bielik, a nagyszombati Ján Palárik Színház művészeti vezetője Szlovákiából,
  • Kis Domonkos Márk, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó fesztiváligazgatója, a Déryné Program ügyvezető igazgatója.

A beszélgetés moderátora: Déri Stefi