Fővárosi Nagycirkusz: A szabadság finom érintése

Fővárosi Nagycirkusz: A szabadság finom érintése

2019.07.04. (csütörtök) – 23:00

Összművészeti előadás az irodalom, a cirkusz-, a tánc-, a színház- és a zeneművészet egyensúlyában.

Fellépők:
Zenekar – InFusion Trio 
Táncművészek: Moussa Ahmed, Tóth Judit
Artista: Vellai Krisztina

Magyarország Kormánya az 1989–90-es rendszerváltoztatás 30. évfordulójáról történő méltó megemlékezés érdekében – a 2019. március 15. és a 2021. június 19. közötti időtartamot a „30 éve szabadon” című emlékévvé nyilvánította.

Az Emlékév célja, hogy ráirányítsa a magyar emberek és a közép-európai nemzetek figyelmét az akkori események világpolitikai súlyára, és nyilvánvalóvá tegye, hogy Nyugat-Európa a második világháborút követően magára hagyta Közép-Európát, ennek ellenére a közép-európai nemzeti közösségek – élve a történelmi lehetőséggel – maguk vívták ki szabadságukat és függetlenségüket.

Az Emlékév programjaiba illeszkedik a Fővárosi Nagycirkusz kezdeményezte összművészeti előadás létrehozása A szabadság finom érintése címmel.

Az egyórás műsor üzenete, hogy minden művészeti ág egy tőről fakad, csupán kifejezőeszközeikben különböznek egymástól. Egymásra hatásuk a szabadság metaforája, hiszen az önkifejezés, a közös alkotás felszabadító érzése, a tükör állítása és az emberiség érzelmeinek-gondolatainak megjelenítése minden művészeti ág elsődleges célja.

Az egymásra ható művészetekből születő katarzisélmény felszabadító érzése ugyanaz a szabadság, mint amiben három évtizede élünk mi itt Közép-Európában. Összekapcsolódásukból mindig izgalmas, különleges produkció születik, olyan komplex mű, amely magába integrálja több művészeti ág jelrendszerét és az az alkotóművészek tehetségét.

A fiatal artisták, táncművészek és zenészek közös produkciójában a társművészetek egyensúlyban, a maguk valós művészeti értékeinek megnyilvánulásával alkotnak egy katartikus előadást, amellyel a zene, a hang, a látvány, a költészet, a mozdulat és az emberi teljesítőképesség határait feszegető cirkuszművészet egyenértékűségét hirdetik.

A szabadság finom érintése című műsorban az irodalom, az opera, a tánc-, a zene-, a színház- és a cirkuszművészet egyidejű jelenléte egyszerre veszi igénybe a néző szinte minden érzékszervét, támogatják, segítik, erősítik egymás művészi hatását.

A szabadság élményét szeretnénk átadni: hogy ne csak minket érintsen meg – szelíden, mint a szél –, hanem nézőinket is.

The Capital Circus of Budapest: Light touch of freedome

4th July – 23:00

All art performance in the balance of literature, circus, dance and music.

Music – InFusion Trio
Dancers: Moussa Ahmed, Tóth Judit
Acrobat: Vellai Krisztina